Näin pakkaskelien alkaessa on hyvä muistaa kiinnittää huomioita sisäilman kosteuteen. Ilman suhteellinen kosteus kulkee käsi kädessä ilman lämpötilan kanssa. Kylmä ilma ei pysty sitomaan itseensä kosteutta yhtä paljon kuin lämmin ilma, jonka vuoksi talvella ilma on kuivempaa kuin kesällä. Kun ulkoa tuodaan kuivaa ilmaa sisätiloihin ilmanvaihdon yhteydessä, laskee myös sisäilman suhteellinen kosteus talven aikana. Liian kuiva sisäilma voi aiheuttaa erilaisia oireita, kuten ihon, limakalvojen ja hengitysteiden kuivumista. Oireet voivat olla pahoja erityisesti astmaatikoilla ja allergikoilla.
Sisäilman kosteuteen vaikuttaa muitakin tekijöitä sisään otetun ulkoilman kosteussisällön lisäksi. Ilmanvaihdolla ja tilojen käytöllä voi olla suurikin vaikutus sisäilman kosteuteen. Tilapäisesti kosteus voi lisääntyä kotioloissa arkisten toimenpiteiden, kuten pyykinkuivauksen, suihkussa käynnin ja ruuanlaiton yhteydessä. Talviaikaan tehty asunnon tuuletus puolestaan kuivattaa sisäilmaa. Kokonaiskuvan kannalta tärkeimpiä seikkoja ovat kuitenkin ilmanvaihto ja sisälämpötila.
Ilmanvaihto huolehtii sisäilman laadusta poistamalla huonolaatuista ilmaa ja tuomalla sen tilalle puhdasta korvausilmaa. Tilojen ilmanvaihto voidaan toteuttaa erilaisilla ratkaisuilla. Yleisimpiä kotien ilmanvaihtojärjestelmiä ovat painovoimainen ja koneellinen ilmanvaihtojärjestelmä. Molemmissa järjestelmissä on tärkeää, että ne ovat rakennettu oikein, ja että niitä myös käytetään oikein. Järjestelmien kunnosta ja esim. suodattimien vaihtamisesta täytyy muistaa pitää huolta, jotta ilmanvaihto toimii suunnitellulla tavalla. Jos ilmanvaihto on puutteellista, voi se ilmetä mm. huoneilman tunkkaisuutena ja talvella kosteuden tiivistymisenä ikkunoihin. Liian suuri ilmanvaihto ilmenee puolestaan ilman liiallisena kuivumisena, vetona ja kylmyytenä.
Uusissa taloissa, joissa on tehokas koneellinen ilmanvaihtojärjestelmä ja tiiviit rakenteet, on ilma usein kuivempaa kuin vanhoissa taloissa. Optimaalinen sisäilman kosteus talvella on 25 – 40 %. Kovilla pakkasilla kuivan ulkoilman ja tilojen lisälämmityksen johdosta sisäilman suhteellinen kosteus voi laskea jopa alle 20 %. Tällöin olisi hyvä lisätä kostutusta esim. ilmankostuttimella, jotta vältytään kuivan ilman aiheuttamilta terveyshaitoilta. Myös sisälämpötilaa laskemalla voidaan hieman nostaa ilman suhteellista kosteutta.